Grudzień 2018. Bożonarodzeniowy kurs tradycyjnego wyrobu wędlin.

Poznaj tajniki własnoręcznego wyrobu wędlin

Przysmaki domowej roboty

Kurs domowego masarstwa obejmuje poznawanie oryginalnych starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie dla początkujących można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania.

W programie kursu:

  • Nauka rozbioru półtuszy
  • Nauka wyrabiania 3 rodzajów kiełbas:
    • biała
    • śląska
    • czosnkowa
  • Nauka przygotowania, peklowania i wędzenia:
    • polędwicy
    • szynki
    • baleronu
    • boczku
    • schabu
  • Nauka wyrobu kaszanki i salcesonu

Kurs prowadzi znany praktyk masarstwa
Mistrz Masarski Piotr

Więcej szczegółowych informacji oraz możliwość zakupienia voucherów na stronie:
KURSY DOMOWEGO MASARSTWA

W pakiecie:

  • 3 dni (dwa noclegi) w komfortowych pokojach
    w Folwark Wrzosówka Holiday Home
  • pełne wyżywienie – 2 śniadania, 2 obiadokolacje, lunch, kawa, herbata, woda, soki
  • dodatkowo możliwość relaksu nad stawem w Spa Ruska Bania (korzystanie z jacuzzi i sauny parowej)
  • możliwość zorganizowania wycieczki quadami
  • paczka z własnoręcznie zrobionymi swojskimi wędlinami (ok. 8 kg)
  • skoroszyt z ekopapieru o pełnym pakiecie receptur z kursów
  • oprawiony CERTYFIKAT (zaprojektowany i przygotowany do powieszenia na ścianie)
  • świetna zabawa z doborowym towarzystwie

Kursanci mają zapewnione fartuchy, jednorazowe rękawiczki oraz obuwie zmienne. Prosimy zaopatrzyć się w ciepłą odzież.

Start:
14 grudnia 2018 (piątek)

Koniec:
16 grudnia 2018 (niedziela)