Poznaj tajniki własnoręcznego wyrobu wędlin
Przysmaki domowej roboty
Kurs domowego masarstwa obejmuje poznawanie oryginalnych starych receptur i nowych technologii masarskich. Niektóre z nich są chronione przed zapomnieniem i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Na kursie dla początkujących można nauczyć się wyrobu wędlin domowym sposobem. Jest to bardzo przydatne w dobie wysoko przetwarzanych wyrobów masarskich, których jakość jest zaniżana, aby obniżyć koszty produkcji. Zdobyta wiedza teoretyczna i praktyczna z pewnością odmieni dotychczasowy sposób życia i odżywiania.
W programie kursu:
- Nauka rozbioru półtuszy
- Nauka wyrabiania 3 rodzajów kiełbas:
- biała
- śląska
- czosnkowa
- Nauka przygotowania, peklowania i wędzenia:
- polędwicy
- szynki
- baleronu
- boczku
- schabu
- Nauka wyrobu kaszanki i salcesonu
Kurs prowadzi znany praktyk masarstwa
Mistrz Masarski Krzysztof
Więcej szczegółowych informacji oraz możliwość zakupienia voucherów na stronie:
KURSY DOMOWEGO MASARSTWA
W pakiecie:
- 3 dni (dwa noclegi) w komfortowych pokojach
w Folwark Wrzosówka Holiday Home - pełne wyżywienie – 2 śniadania, 2 obiadokolacje, lunch, kawa, herbata, woda, soki
- dodatkowo możliwość relaksu nad stawem w Spa Ruska Bania (korzystanie z jacuzzi i sauny parowej)
- możliwość zorganizowania wycieczki quadami
- paczka z własnoręcznie zrobionymi swojskimi wędlinami (ok. 8 kg)
- skoroszyt z ekopapieru o pełnym pakiecie receptur z kursów
- oprawiony CERTYFIKAT (zaprojektowany i przygotowany do powieszenia na ścianie)
- świetna zabawa z doborowym towarzystwie
Kursanci mają zapewnione fartuchy, jednorazowe rękawiczki oraz obuwie zmienne. Prosimy zaopatrzyć się w ciepłą odzież.